“Kutadgu Bilig Devlet Manifestosudur”
Kutadgu Bilig Devlet Manifestosudur Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor
Bu haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Akif Ayvaz oldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Kültürevinde kalabalık bir gruba hitab eden Mehmet Akif Ayvaz konuşmasının başlangıcında Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip Hakkında bilgiler verdi. Bugünkü Kırgızistan sınırları içerisinde bulunan Balasagun’da yaşayan Yusuf Has Hacip Karahanlı Devleti zamanında yaşamıştır. Temel eğitimini Balasagun’da almış, Kendisine önceden Balasagunlu Yusuf denilirken, sonrasında Has Hacib unvanını almıştır. Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabını yazarak büyük bir üne kavuşmuştur.
Dr. Mehmet Akif Ayvaz “Kutadgu Bilig de Ehlibeyt” başlıklı konuşmasında Kutadgu bilig isimli kitabın mesnevi tarzında yazıldığını, Kitabın yazılımının Kaşgarda tamamlandığını söyledi.
Mehmet Akif Ayvaz konuşmasının bir bölümünde “ Kutadgu Bilig Karahanlı türkçesi ile aruz vezniyle yazılmış bir kitaptır. Kitap 6645 beyitten oluşmaktadır. Yarı temsil; yarı hikaye tarzında bir kitaptır. Kitapta toplam 88 başlık bulunmaktadır. Yusuf Has Hacip kitabı yazış amacını da kitabında belirtmiştir. 4 Ana esas üzerine yazılan kitabın ana konularının Hakan, Vezir, ve Aklı temsil eden hikayelerden oluşmaktadır. Kitap bir nevi Devlet Manifestosudur. “ şeklinde konuştu.
Dr. Mehmet Akif Ayvaz Kutaıdgu bilig kitabının üç el yazması nüshasının bulunduğunu belirterek “Fergana nüshası ve Kahire nüshası Arap Alfabesi ile yazılmıştır. Ayrıca Uygur alfabesi ile yazılmış Viyana nüshası bulunmaktadır” dedi.
Dr. Mehmet Akif Ayvaz konuşmasının son bölümünde Peygamber sevgisi, dört halife ile ilgili yazılan beyitleri ve Ehlibeyt’e karşı insanların nasıl davranacaklarını anlatan bölümlerinden örnek mısraları açıkladı
Programın sonrasında da soruları cevaplandıran Dr. Mehmet Akif Ayvaz’a Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı Teşekkür Belgesini Doç. Dr. Yusuf Babür, ve Katip Çelebi’nin yazdığı ‘Cihannüma isimli eseri ise Doç. Dr. Adem Can takdim etti.
Çok sayıda akademisyen, eğitimci ve öğrencilerin katıldığı program ilgi ile izlendi.