Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinde bu hafta Dr. Öğretim Üyesi Kemal Taşçı konuştu. Taşçı Konuşmasında Keykavus Bin İskender’i ve yazdığı “Kabusname” isimli kitabını anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde bu haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Taşçı Keykavus Bin İskender’in “Kabusname” isimli kitabını anlattı.
Dr. Öğretim Üyesi Kemal Taşçı konuşmasında kitabın müellifi Keykavus Bin İskender’in hayatı, Kabusname kitabının içeriği hakkında bilgiler verdi.
KEYKAVUS BİN İSKENDER KİMDİR?
1021 yılında doğan ve iyi bir eğitim alan Keykavus Bin İskender Gazneli Sultan Mesut’un kızı ile evlenerek Gazneli sarayında kendisine yer buldu. 8 Yıl kayınbiraderi Sultan Mevdud bin Mesut’un nedimliğini yaptı. Hint seferine katıldı. Hacca gitti, Hac dönüşü Şeddadi Emiri Ebul’l Esfar Şavur’un Bizans İmparatorluğu ve Ani merkezli Bağratuni Ermenilerine karşı Anadolu Seferlerine iştirak etti. 1048 yılında Cürcan’a hakim olarak Ziyari Emiri oldu. Selçuklu sultanlarından Tuğrul Bey, Alp Arslan ve Melikşah’ın hakimiyetini kabul etti. 1082 yılından sonra da vefat etti.
KABUSNAME KİTABI
Keykavus Bin İskender’in kaleme aldığı Kabusname kitabı İran edebiyatının en önemli siyasetname, Meliklerin hayatını anlatan nasihatname niteliğinde bir kitaptır.
ERMENİ ARKADAN BIÇAKLAR
Dr. Öğretim Üyesi Kemal Taşçı konuşmasında yaklaşık bin yıl öncesinde yazdığı kitaptan bazı bilgileri aktararak konuşmasını sürdürdü. Dr. Öğretim Üyesi Taşçı, Keykavus Bin İskender bazı milletlerin genel vasıflarını anlatırken: “Türklerden iyi köle olmaz. Onların başı diktir. Bu yüzden onlardan köle edinmeyin. Eğer köle edinmek isterseniz bunu Rus’lardan seçiniz. En iyi köle tipi Rus’lardan çıkar. Ayrıca Ermenilere hiçbir zaman güvenmeyin. Onlar zor zamanlarda sizi arkadan bıçaklamak için fırsat kollarlar” şeklinde konuştu..
Kitabın saraylarda yer alacak kişilerin yükselebilmesi için yapması gerekenleri anlattığı, sonraki yıllarda da bazı sarayların baş ucu kitaplarından birisi olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kemal Taşçı “Kabusname kitabı dünyanın pek çok diline tercüme edilmiştir. Çevrilen diller arasında Türkçe, Farsça, İngilizce, Hintçe gibi çok sayıda dilde değişik kişiler tarafından onlarca çevirisi yapılmış ve neşredilmiş bir kitaptır. Bu gün bile kitabın insanlara hitab ettiğini söylemek yanlış olmaz.” Dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Kemal Taşcı konuşmasının devamında kitabın ana bölümlerinden başlakları izah ederek konuşmasını tamamladı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde kii program Sonrasında Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı teşekkür belgesi ve hediye kitabı Prof. Dr. Fethi Kayalar, ve Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin verdiler.