Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin altı yıldır devam eden sohbetlerinde haftanın konuşmacısı Öğretim Görevlisi Dr. Murat Sivri “Divân Şiirinde Ramazan” başlıklı konuşmasında Osmanlı döneminde yaşanan ramazanları, osmanlı şairleri ve yazarlarının anlatımları ile ele aldı.
Öğretim Görevlisi Dr. Murat Sivri konuşmasının başlangıcında Ramazan kelimesinin kökü ve anlamı hakkında açıklamalarda bulundu. Ramazan ayının aynı zamanda ibadetlerle geçen bir ay olduğunu zekatın bu ayda verildiğini, fitre ve sadakaların da ramazanda verildiğini hatırlatarak Osmanlı döneminde ramazan ayının Semavi Kahvehaneleri, Mahya gelenekleri, Ramazaniyeler genç hafızların uzak mahalle ve köylerde görev yapmasın anlamına gelen “Cerre çıkmak” olarak tabir edilen çalışmaları ve Sadaka taşları hakkında bilgi verdi.
Dr. Murat Sivri Ramazana ait olarak kullanılan Diş Kirası. Ramazan Tembihnameleri, Top atışları, bakkalların alacak defterlerinin varlıklı kişilerce satın alınması geleneği olan Zimen defterleri, Narh Defterleri, Hilalin gözlenmesi Tekne orucu Meddah ve karagöz oyunlarından bahsetti.
Dr Murat Sivri Osmanlı dönemi Şairlerinin ramazan ile ilgili şiirlerinden örnekler sundu. Ramazaniyeler, Ramazan ilahileri, Ramazan manilerini anlattıktan sonra da bu konularda eserler vermiş Nesimi, Ahmet Haşa. Ali Şir Nevai, Zati, Nazmi, Fuzuli, Hayali, Taşlıcalı Yahya, Bağdatlı Ruhi, Aziz Mahmut Hüdayi Azmizade Haleti, Niyazi Mısri, Nabi, Bosnali Sabit, Edirneli Kâmi, İsmail Hakkı Bursevi, Yahya Nazım, Seyyit Vehbi Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından yazılmış şiirlerden örnekler verdi.
Bazen ramazan şevkini anlatan, bazen hilalin görünüp görünmediğinin eleştiren şiirlerin toplumun hemen her kesiminde sevilerin takip edildiğini söyledi.
Program sonrasında Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir Öğretim Görevlisi Dr. Murat Sivri ye bir teşekkür belgesi ve kitaplar hediye etti.
Program sonrasındaki çay faslında ise. Öğretim Görevlisi Dr. Murat Sivri kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.